Sjochem Sjoemel en 42 andere bakbromcoureurs

Groningen/Haren (maandag 27 september) - Jochem Pröpper uit Haren, alias Sjochem Sjoemel, is er niet in geslaagd voor de tweede achtereenvolgde keer Nederlands kampioen bakbromfietsen te worden.Het tweede kampioenschap, dat zich het afgelopen weekeinde voor een groot deel in de stad Groningen afspeelde, werd een prooi van mede-organisator Erik Gerritsen uit Warfstermolen. Pröpper, die de wedstrijden zelf organiseerde (vandaar de bijnaam die hij vorig jaar van zijn mededeelnemers kreeg), eindigde deze keer als tweede. In de 50+-klasse ging de overwinning naar Toverbal uit Zeist.
Pröpper, bekend als kraker van het hockeyclubgebouw achter het Maartens College in Haren, had in totaal 43 combinaties uit heel Nederland op de been gekregen. De meesten logeerden in of in tentjes bij zijn kraakpand. De wedstrijdlocatie (het terein van de Veilinghal aan de Peizerweg) was nieuw en in allerijl opgezocht.Toen het Maartens College vorige week horde dat er weer een bakbromfietsrace op het kunstgrasveld aan zat te komen,werd de race namelijk door de school verboden. Via de stichting Esserberg werd de politie ingeschakeld en die liet doorschemeren onverbiddelijk te zullen zijn.

Flauw

Pröpper vindt de actie van de school bijzonder flauw. "Er onstaat geen schade, geen romel en niemand zou er last van hebben gehad.Kinderachtig, maar het zij zo".aldus Pröpper. Volgens hem heeft burgemeester N. Gerritsma van Haren geprobeerd de domper te verzachten met een bemiddelingspoging, maar die faalde. "Ze heeft kennelijk wel met succes een goed woordje voor ons gedaan bij de gemeente Groningen, want die heeft er geen probleem van gemaakt", aldus Pröpper. Dat was overigens niet helemaal het geval. De wedstrijden rond de veilinghal, zoals de behendigheidsrace en de snelheidsrace, werden zaterdag weliswaar ongemoeid gelaten. Maar toen de groep gisteren voor de sprint in het Stadspark de openbare weg opzocht, maakte de politie daar toch een einde aan. "We zijn maar gauw vertrokken." Met een cross bij de bunker aan de Hereweg had de politie geen problemen. Tussen de 'Groninger' programma-onderdelen in werd de duw-duwwedstrijd ondertussen stiekem toch ergens in Haren afgewerkt. Volgens Pröpper is het kampioensfeest mede door de feestjes in het oude RKZ (zaterdagavond, met Planet Orange) en het hockeyclubgebouw (gisteravond)een doorslaand succes geworden. Toch is het waarschijnlijk de laatste keer geweest dat de wedstrijd vanuit Haren is gehouden. "We doen het volgend jaar waarschijnlijk ergens in het midden van het land. Op een plek die voor veel deelnemers wat makkelijker bereikbaar is".